Pojavom naprednih jezičnih AI modela koji će, kako kažu, revolucionirati gotovo svaki industriju, doći će i do velikog rasta tržišnog udjela takvih tehnologija u nadolazećim godinama. Prema podacima koje je prikupio Finbold, od 2023. procijenjeni tržišni udio umjetne inteligencije iznosi 207,9 milijardi dolara, a predviđa se da će ta vrijednost porasti za 788,64 posto i dosegnuti 1,87 trilijuna dolara do 2030. godine.

S novim tehnologijama dolazi i do nepovjerenja u iste, a Indija se našla na kontra strani te medalje, pa je zemlja s najvišom razinom povjerenja u sustave umjetne inteligencije, s rezultatom od 75 posto. Kina je na drugom mjestu s rezultatom od 67 posto, a slijedi je Južnoafrička Republika s rezultatom od 57 posto. Brazil je na četvrtom mjestu s rezultatom od 56 posto, dok je Singapur na petom mjestu s rezultatom od 45 posto. Sjedinjene Države dolaze na šesto mjesto s rezultatom od 40 posto.

Rast tržišta umjetne inteligencije

Unatoč različitim ocjenama povjerenja AI sustava, predviđa se da će tržišni udio tehnologije nastaviti rasti u nadolazećim godinama, potaknut različitim čimbenicima.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr