Traži se odlučna državna intervencija… Socijalni paket sam po sebi nije dovoljan, morat će rasti i plaće, kako god.

Više cijena hrane, goriva i energenata najavile su val poskupljenja od kojeg strahuju svi: Umirovljenici, radnici, poduzetnici, obrtnici, poljoprivrednici. Može li se zaustaviti spirala poskupljenja? Postoji li strah od hiperinflacije? Koje se mjere očekuju od Vlade? Na ta pitanja u emisiji ‘U mreži Prvog’ odgovarali su predstavnici radnika, obrtnika i poslodavaca: Mladen Novosel, predsjednik SSSH, Dragutin Ranogajec, predsjednik HOK-a, i Damir Zorić, glavni direktor HUP-a

‘Teško je reći što se može sada učiniti. U listopadu su naglo počele rasti cijene naftnih derivata, tada se samo privremeno zamrznula cijena nafte. Upozoravali smo da će to izazvati lančanu reakciju, to je vidljivo sada, na početku veljače’, rekao je Novosel. Sve cijene, dodao je, naglo su počele rasti. Postavlja pitanje je li ovo kritičan trenutak, objašnjavajući da, kada god rastu cijene naftnih derivata, sve cijene lančano rastu.

‘Svi možemo tražiti od države, kao regulatora, koja dozvoljava slobodno tržište, da u ovom trenutku to tržište ne može biti toliko slobodno i ne mogu svi samo tako dizati cijene bez ikakvih kontrola, a da istovremeno država ne intervenira ili na kontrolni način ili sa svim pomoćima koje ima na raspolaganju’, rekao je za HRT.

‘Mislim da u cijeloj ovoj priči ima posla i za regulatorna tijela’, istaknuo je Zorić. ‘Treba preživjeti sada i danas. Neke firme su dramatično ugrožene, stanje je dramatično ozbiljno. Trebamo energičan, jasan odgovor s mjerodavnog mjesta’, dodao je. Naglasio je da država jedina ima instrumente, odgovornost i ono što može treba napraviti što prije.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay