Od svih turističkih odredišta u Hrvatskoj, Dubrovnik posjećuju oni najbogatiji. Oko 21 posto ovdašnjih gostiju ima mjesečna primanja veća od pet tisuća eura. Prosječna dnevna potrošnja turista u Dubrovačko-neretvanskoj županiji lani je bila 122 eura. Većina, 59 posto njih u Dubrovnik je doputovalo zrakoplovom i tu se zadržalo četiri do sedam dana. Gledajući dob, najveći udjel odnosi se na goste između 30 i 49 godina, a dolaze prvenstveno radi odmora, obilaska i razgledavanja.

Ove informacije i još niz zanimljivih podataka pokazalo je posljednje TOMAS istraživanje Instituta za turizam, provedeno od svibnja 2019. do ožujka 2020. godine na nešto više od 13,5 tisuća ispitanika u komercijalnim smještajnim objektima, u više od 140 mjesta diljem Hrvatske. 

VEĆA POTROŠNJA U SLAVONIJI NEGO U DUBROVNIKU

Prvi put istraživanje stavova i potrošnje turista u Hrvatskoj provedeno je na području cijele Hrvatske, pa osobito zanimljiv podatak da je prosječna dnevna potrošnja turista u kontinentalnim destinacijama bila veća (115 eura po osobi) u odnosu na primorske (97 eura). Analiza izdataka obuhvaća prosječnu dnevnu potrošnju bez troškova prijevoza u dolasku i odlasku iz destinacije. Od dubrovačkog juga, turisti su više trošili u Zagrebu (132 eura), što je razumljivo s obzirom na veličinu grada i daleko širu ponudu, ali je zanimljivo da je potrošnja bila veća i u Slavoniji (133 eura).  

Na skali od jedan do sedam, ukupni boravak u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ocijenjen je sa 6,3, pokazalo je ovo istraživanje koje nam je proslijedilo Ministarstvo turizma i sporta. U konačnici će nas gotovo svi posjetitelji Dubrovačko-neretvanske županije preporučiti svojim poznanicima. S lošim sjećanjem na boravak ovdje otišlo je 3,8 gostiju kojima takvo što ne pada na pamet.

Cijeli članak možete pročitati na: dubrovacki.slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay