Hrvatska narodna banka objavila je statistiku razmjene turističkih usluga za cijelu 2023. godinu. Prihodi od stranih turista dosegnuli su 14,6 milijardi eura, što je za 11,4 posto više nego u 2022. Istovremeno, turistička potrošnja hrvatskih građana u inozemstvu porasla je za 27,3 posto, na 1,77 milijardi eura. Unatoč osjetnom povećanju inozemnih rashoda, višak u turističkoj razmjeni povećan je za 9,4 posto, dosegnuvši 12,8 milijardi eura.

Hrvatska sve manje pristupačna turistima plićeg džepa

Kada je riječ o financijskim učincima hrvatskog turizma, statistika pokazuje velik raskorak u porastu broja noćenja i povećanju prihoda. Dok su prihodi rasli po stopi od 11,4 posto, broj noćenja povećan je za samo tri posto.

Navedeni nesrazmjer ukazuje na to da su turistički prihodi nominalno rasli najvećim dijelom pod utjecajem povećanja cijena usluga. No kada nominalni rast korigiramo za stopu inflacije, koja je lani iznosila 8,4 posto, dolazimo do realnog rasta prihoda od tri posto, što je potpuno jednako rastu noćenja.

Navedeni trendovi ukazuju na to da hrvatska turistička ponuda postaje sve manje dostupna turistima slabije kupovne moći dok svojom kvalitetom sve više privlači turiste iz bogatih zapadnih zemalja.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Image by ZEBULON72 from Pixabay