Ovogodišnja povećanja troškova energije turistički sektor prilično je dobro pokrio povećanjem cijena, ali pitanje je hoće li se slična politika, s obzirom na globalnu recesiju, moći primjenjivati i u idućoj godini. Za svaki euro više tražit će se i usluga više, a na pomolu nema ni dovoljno radne snage ni investicijskoga kapaciteta

Neće biti nimalo jednostavno ni lako – poruka je vodećih ljudi turističkog sektora s nedavno održanoga 24. Kongresa hotelijera u Zagrebu, na kojem su se iznijele najnovije prognoze turističkih kretanja za 2023. godinu.

Prije dvije godine ovaj uslužni sektor, koji netko voli, netko ne voli, ali si malo tko može priuštiti zanemariti ga, imao je jednoga globalnog ‘vanjskog‘ neprijatelja – u obliku virusa koji ga je srušio na koljena. Lani se još ranjivo dizao na noge, da bi se ove godine prema rezultatima među mediteranskom konkurencijom busao o prsa kao pobjednik. U idućoj godini čeka ga još uvijek vanjska prijetnja, ponajprije smanjena potrošačka moć Europljana, ali mnogo više izazova dolazi iz unutarnjih redova, koji bi ga mogli dodatno ‘izglodati‘.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr