Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije objavilo je sredinom prosinca Poziv za urbana područja za provedbu mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizma) u financijskom razdoblju 2021. – 2027. s krajnjim rokom dostave projektnih prijedloga do 28. veljače 2023.

Za provedbu mjera održivog urbanog razvoja putem ITU mehanizma u financijskom razdoblju 2021. – 2027. u okviru Integriranog teritorijalnog programa (ITP) osigurana je alokacija od 681,275 milijuna eura što iznosi 13,05% sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj. Od navedenog iznosa, 652 milijuna eura planirano je dodijeliti kroz bespovratna sredstva, a 29 milijuna eura kroz financijske instrumente.

Pravo na sredstva iz Integriranog teritorijalnog programa (ITU mehanizma) ostvaruju 22 hrvatska grada, a samo tri grada imaju već pripremljenu dokumentaciju za to. I dok smo proteklog tjedna pisali o planovima Rijeke, Osijeka i Bjelovara, sada je fokus na Zagrebu, Splitu, Dubrovniku te Varaždinu.

Po logici stvari, najviše novca bi moglo otići na hrvatsku metropolu u kojoj živi i najviše ljudi, no projekti koji će se prijaviti se tek razrađuju. Kako nam kažu iz Grada, Zagreb se planira prijaviti na Poziv za urbana područja za provedbu mehanizma ITU u financijskom razdoblju 2021. – 2027.

Kao preduvjet za prijavu na Poziv potrebno je, između ostaloga, dovršiti nacrt Strategije urbane aglomeracije Zagreb (SRUAZ) za razdoblje 2021. – 2027. Potom slijedi postupak prioritizacije strateških projekata koji su prihvatljivi za financiranje u okviru ITP-a. “Neki od strateških projekata koje Grad Zagreb planira kandidirati su projekt revitalizacije Paromlina u novu kulturnu namjenu, i Projekt biciklističke staze Greenway”, kažu nam u Gradu Zagrebu, kojem je na čelu Tomislav Tomašević.

Grad Split je kao grad nositelj Urbane aglomeracije Split i grad nositelj izrade Strategije razvoja Urbane aglomeracije Split sukladno potpisanom Sporazumu između 13 gradonačelnika i načelnika gradova i općina koji ulaze u obuhvat Urbane aglomeracije Split pokrenuo izradu Strategije u siječnju ove godine te su do sada izrađena sljedeća poglavlja Strategije: Analiza stanja, SWOT analiza, Strateški okvir te Komunikacijska strategija i Komunikacijski akcijski plan kao jedan od dva obvezna provedbena dokumenta Strategije.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay