Hrvatski turizam u 2023. ulazi s novom strategijom održivog razvoja i otvorenim natječajima za ulaganja u javnu i privatnu turističku infrastrukturu te jačanjem promocije i očekivanjima da će šengen i eurozona dodatno potaknuti nastavak pozitivnih trendova iz 2022. godine.

O mogućnostima ulaganja u 2023., ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac ističe da su turističkom sektoru kao nikada do sada na raspolaganju sredstva iz više izvora, ukupno 1,2 milijarde eura, što kroz NPOO i višegodišnji financijski okvir, a što kroz državni proračun.

Strategija podloga za financiranje turizma iz više izvora

Za ta sredstva važna je novousvojena Strategija razvoja održivog turizma u RH do 2030. koja stupa na snagu 1. siječnja 2023. i osim definiranja  smjera razvoja predstavlja i platformu za financiranje javne turističke infrastrukture i poduzetnika.

Ciljevi strategije su stvaranje održivog cjelogodišnjeg turizma, poželjnog za investicije, rad i život, kao i očuvanje okoliša, konkurentnost i otpornost turizma, što će se postići ulaganjima u infrastrukturu, poticanjem gradnje smještajnih kapaciteta s nultim ugljičnim otiskom i visoke vrijednosti, smanjenjem otpada i drugim.

Cijeli članak možete pročitati na: n1info.hr

Foto: Pixabay