Niti turistički sektor nije imun na značajno povećanje troškova zbog rastućih cijena energenata, stoga je procjena da će putovanja unutar Europe ove sezone biti skuplja između pet i 10 posto, dok bi ona izvan eurozajednice mogla zabilježiti i značajno više cijene.

Procjena je to analize koju je napravila i prošlog tjedna predstavila Europska udruga putničkih agencija i touroperatera ECTAA, a koja je pokazala da 86,7 posto članica strahuje od utjecaja kojeg će na cijene imati visoki troškovi energije, njih 66,7 posto smatra da građani ove godine neće imati dovoljno novca za putovanja, dok ih je više od trećine u strahu od značajnog rasta cijena u avioprometu.

Kako prenosi portal Greek Travel Pages, članice Udruge rekle su da se najveća povećanja cijena putovanja očekuju u drugoj polovini 2022., i to kao posljedica drastičnog rasta cijena energenata i osnovne robe, a to bi se, u kombinaciji sa slabijom kupovnom moći građana kao posljedicom inflacije, moglo preliti u trend obeshrabrivanja od putovanja.

Da će cijena putovanja, a posebno se to odnosi na aviopromet, ove godine biti značajno viša, najavio je početkom ožujka i šef Ryanaira Michael O’Leary, no član izvršnog odbora Europskog udruženja putničkih agencija i touroperatera Boris Žgomba upozorava da se to odnosi i na cestovni promet kao posljedicu poskupljenja goriva, autocesta i svega što prati transport.

“Najveći test za domaći turizam bit će Uskrs, ako dotad bude većih otkazivanja, kojih zasad ipak nemamo, tada bismo se mogli zabrinuti. No, situacija je trenutno takva da otkaza nema i to je dobro, iako zbog toga ne trebamo biti euforični”, kaže Žgomba.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay