Nekoliko je globalnih ekoloških organizacija pokrenulo novu inicijativu koja želi iz upotrebe izbaciti energetski intenzivno rudarenje bitcoina i zamijeniti ga ekološki prihvatljivijom varijantom

Nedavno je Europski parlament na stolu imao prijedlog o zabrani Proof of Work (PoW) rudarenja kriptovaluta, koje troši mnogo energije i zaslužno je za visoke razine emisija stakleničkih plinova, no prijedlog nije prošao prvu proceduralnu barijeru, glasanje u Odboru za ekonomska i monetarna pitanja. Nedugo zatim pojavila se nova inicijativa koja želi ukinuti PoW rudarenje, a predvode je ekološke aktivističke organizacije. Njihova ideja nije zabraniti tu pojavu, već je izbaciti iz upotrebe promjenom načina na koji bitcoin funkcionira – iznutra.

Ekološke udruge, među kojima su Environmental Working Group i američki Greenpeace, pokrenuli su inicijativu “Mijenjajte kod, a ne klimu” (Change the code, not the climate). Na stranici, prigodno nazvanoj CleanUpBitcoin, ističu da promjena u softveru koji stoji iza bitcoina može značajno umanjiti njegov ekološki utjecaj.

PoS umjesto PoW

Trenutačno se na rudarenje bitcoina troši električne energije otprilike kao i u cijeloj Švedskoj, i to samo iz razloga što se za rudarenje koristi koncept PoW. Prijeđe li se na Proof of Stake (PoS), kao što će se dogoditi s ethereumom, utrošak električne energije mogao bi pasti za 99,9%, kažu aktivisti te pozivaju javnost na potpisivanje peticije da se to zaista i dogodi.

Želite li se i sami potpisom pridružiti ovoj inicijativi, možete to učiniti ovdje – potpisivanjem peticije ili dijeljenjem njihovih apela na društvenim mrežama.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay