Turizam nas je, kažu, spasio.

– Naš problem nije korona, nego propadanje hrvatske ekonomije. A ono je počelo prije izbijanja epidemije; već tada Hrvatska je tonula na dno Europe – upozorava prof. dr. Ljubo Jurčić.

‘EUROPSKI PROSJACI’

I pritom iznosi egzaktne podatke: u prva tri mjeseca prije korone ionako niska industrijska proizvodnja u Hrvatskoj počela je dodatno padati. Napominje da su Slovenija i Hrvatska bile dvije najrazvijenije republike bivše Jugoslavije. I zaključuje da Slovenija ide prema vrhu Europe, a Hrvatska prema dnu. Među – tako se doslovno izrazio – europske prosjake.

Predsjednik Hrvatskog društva ekonomista nikada nije bježao od plivanja mimo struje, niti od zagovaranja teza koje su glavni ekonomisti u Banskim dvorima često držali kontroverznima. Danas je uvjereniji nego ikad da je korona-kriza samo razotkrila potpuno pogrešnu – Jurčić je naziva urušavajuću – strukturu hrvatske ekonomije. I da će ceh za takvo porazno stanje tek doći na naplatu.

Turizam je, naglašava on, dobar kao dodatna djelatnost. Ne i ona koja će dizati ekonomiju.

– Turizam je danas kod nas kao infuzija, kao prva pomoć. No nijedna se zemlja ne može razvijati na turizmu. Evo i zašto: dodatna vrijednost, odnosno zarada po radniku u turizmu, do desetak puta je niža od prosječne zarade u suvremenim industrijama – navodi naš sugovornik.

‘ČEKA NAS NOVI PAD’

Korona je, prema njegovoj interpretaciji, u čitavoj priči odigrala ulogu dimne zavjese: ona je zamaglila stvari i politici dala alibi za slabe gospodarske rezultate.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay