Državni proračun već je devastiran zbog gotovo dva mjeseca potpune ekonomske neaktivnosti uzrkovane pandemijom, a država nije prestala trošiti.

Vedrana Pribičević: Vlada je morala riskirati da bi barem nešto zaradila 

“Prihod od turizma je toliko važan da je vlada morala riskirati, i to ne samo zato što direktno na turizam otpada 11 posto BDP-a, a indirektno 16 posto. Tu je i siva ekonomija koja je u Hrvatskoj jedna od najvećih u EU”, rekla je za Index ekonomistica Vedrana Pribičević. Uvjerena je da vlada jednostavno nije imala izbora i da je svjesno riskirala širenje pandemije – što se i dogodilo – da bi barem nešto zaradila.

Žrtvovali međunarodne odnose

Hrvatska je o turizmu toliko ovisna da je Plenković zbog njega bio spreman žrtvovati i ono što mu je najvažnije – međunarodne odnose. Ušli smo u svađu sa Slovenijom i Austrijom koje su žestoko reagirale na hrvatski izvoz korone u njihove zemlje.

Vidmarović: Prljava, ali legitimna igra Slovenije i Austrije

Druga su pak posljedica ozbiljno narušeni odnosi s bliskim zemljama.

Vidmarović kao osnovni hrvatski problem navodi da nemamo, u ekonomskom smislu, ništa za ponuditi ni što za spašavati osim turizma.

Zarobljenici turizma

“Hrvatska je zarobljena turizmom i to se sada najbolje vidi”, rekao je Vidmarović koji, kao i Vedrana Pribičević, vidi ove malene pandemijsko-ekonomske ratove kao jedan od strukturnih problema Europske unije.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay