Ako prođe javni poziv za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora (OIE), koji je potkraj srpnja raspisao Hrvatski operator tržišta energije (HROTE), Hrvatska će iz državnog proračuna poticati proizvodnju električne energije od “tuđeg smeća”.

Riječ je o energiji iz obnovljivih izvora – različitog otpada koju će vlasnici bioplinskih postrojenja uz izdašne državne poticaje prodavati po povlaštenim cijenama, a nusproizvodi od izgaranja nekontrolirano će se odlagati zagađujući okoliš. Zbog toga su problematične energane na biomasu, koje ne podliježu nikakvoj kontroli sirovine koju koriste. Osim toga, spornim javnim pozivom u isti se položaj stavljaju domaći poljoprivrednici i stočari, koji imaju vlastitu sirovinu za bioenergane, poput stajskog gnojiva, slame, sijena i sječke, s uvoznicima koji uvoze tuđe smeće da bi ga u Hrvatskoj pretvarali u električnu energiju, što im država u konačnici financira.

VELIKI PRIJEPORI

– I ovaj natječaj za subvencioniranje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora raspisuje se za velike igrače. Domaći poljoprivrednici i stočari nemaju šanse premda imaju vlastitu sirovinu za proizvodnju iz obnovljivih izvora energije – ističe čelnik Zelene liste Nenad Matić.

– Ekološko zbrinjavanje biootpada u zemljama EU-a iznimno je skupo pa se pod krinkom takvog otpada u Hrvatsku uvozi sve i svašta. Samo probrani koriste bioplinska postrojenja da bi uvozili otpad, konkretno iz Italije, za koji im ova zemlja plaća da ga odvezu. Nakon što proizvedu struju od tog otpada u Hrvatskoj i prodaju je po povlaštenoj cijeni, ostatke razbacuju po našim njivama kao gnojivo – upozorava Matić.

I ovaj javni poziv, koji je svjetlo dana ugledao krajem srpnja, izazvao je velike prijepore u javnosti, poglavito u poljoprivrednom sektoru. Hrvatska poljoprivredna komora traži njegovo poništenje, uz obrazloženje da se pogoduje stranim uvoznim lobijima koji uvoze sumnjivi otpad da bi od njega u Hrvatskoj proizvodili struju.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay