Rast plaća u Hrvatskoj u odnosu na zemlje s kojima se može uspoređivati nalikuje utrci kornjače i zečeva. Hrvatska napreduje sporo prema cilju i na tom je putu sustižu i oni zečevi koji su se kasnije uključili u utrku, dok su ostali odavno završili utrku i spremaju se za nove pothvate. O tome govori europska statistika, a posljednji podaci o prosječnoj cijeni rada po satu u prošloj godini samo su jedan detalj koji potvrđuje to zaostajanje.

Lani je u Hrvatskoj prosječna bruto satnica prema Eurostatu iznosila 10,8 eura i bila je za jedan posto manja od preklanjske kada je iznosila 11,1 euro. Eurostat je prošle godine smanjenje bruto satnice zabilježio još samo za Irsku, Cipar te Maltu u kojoj je zabilježen najveći pad od 4,7 posto.

Prošle je godine svega pet zemalja imalo slabije bruto satnice od hrvatskih 10,8 eura: Letonija 10,5 eura, Litva 10,1 euro, Mađarska 9,9 eura, Rumunjska 8,1 euro i Bugarska 6,5 eura. Ne tako davno, još 2012. godine, od Hrvatske su lošije bile Poljska koja danas ima 11 eura bruto satnice, Slovačka koja ima 13,4 eura i Estonija koja s 13,6 eura. Te tri zemlje su od 2012. godine podigle svoje bruto satnice od 39 do 58 posto. U Hrvatskoj je od 2012. do prošle godine bruto satnica porasla svega 13,7 posto.

Svih pet zemalja koje danas još zaostaju za Hrvatskom, imaju značajno veće stope rasta, a u toj skupini mađarske bruto satnice najslabije rastu i porasle su 34 posto, a i taj je rast tri puta veći od hrvatskog. Bruto satnica radnika u Rumunjskoj porasla je u proteklih devet godina za 97 posto, u Bugarskoj 91 posto, Letoniji 75 posto, a u Litvi 72 posto. Bruto satnice u ostalim zemaljama su značajnije rasle pa je u Sloveniji u proteklih devet godina satnica porasla 28 posto na 19,9 eura, Češkoj 41 posto na 14,1 euro, Njemačkoj 20 posto na 36,6 eura…

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay