Projekt Gospodarske komore FBiH “Razvoj automobilske industrije u FBiH”, pridonio je povećanju broja novih radnih mjesta te proizvodnje i izvoza u tom sektoru u razdoblju od 2018. do 2020. godine, priopćeno je iz Komore. Danas automobilska industrija u Bosni i Hercegovini zapošljava oko 11.000 radnika i kao i svi ostali sektori trenutno je pod jakim udarom svjetske krize uzrokovane pandemijom koronavirusa.

S druge strane, uspješan razvoj autoindustrije u BiH nije neočekivan jer ta zemlja ima tradiciju industrijske proizvodnje i poslovanja u sektoru automobilske industrije.

Najbolji primjer je bivša Tvornica automobila Sarajevo (TAS) gdje su se nekad proizvodili njemački automobili, posebno poznati Golf 2 koji je u BiH stekao status nacionalnog vozila.

Otvorili ured u Wolfsburgu

“S posebnim ponosom ističemo da je od 2017. godine otvoreno desetak novih kompanija u BiH koje izravno ili neizravno rade za automobilsku industriju”, navode iz Komore.

Za potrebe provedbe projekata, B2B susrete, prezentacije, te veće promocije BiH automobilske industrije, kao i prisutnosti u Volkswagenu, unajmljen je ured u Forum Autovisionu, u Wolfsburgu, za poslovne potrebe svih članica Grupacije automobilske industrije, uz mogućnost korištenja svih zajedničkih prostorija kompleksa, kao što su dvorane za sastanke i prostorije za održavanje prezentacija.

Primjer drugim sektorima

U suradnji s USAID WHAM projektom, izrađena je web platforma Grupacije automobilske industrije koja omogućava pretraživanje kompanija automobilske industrije BiH. Usto, pripremljen je i katalog automobilske industrije koji sadrži 31 najveću kompaniju iz sektora. To je jedini katalog takve vrste u Bosni i Hercegovini.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay