Na javno savjetovanje upućen je “Nacrt plana upravljanja starom gradskom jezgrom Grada Splita s Akcijskim planom upravljanja posjetiteljima”. Ovo je treći put da je aktualan Plan upravljanja gradskom jezgrom.

Prvi put ga je izradio Izraelac Giora Solar koji je dobio milijun kuna, ali plan 2011. nije usvojen na Gradskom vijeću. Drugi plan su metodološki i istraživački puno obuhvatnije 2015. volonterski izradili znanstvenici sa Sveučilišta u Splitu i Sveučilišta u Zadru. No, ni taj plan nije usvojen jer nije dobio suglasnost Ministarstva kulture.

Neki od aktivista bliskih sadašnjoj vlasti su “minirali” Solarov plan s burnim nastupima u javnosti, kao i kasniji plan od znanstvenika. No, izrada ovog Plana upravljanja je gotovo prošla u akademskoj tišini.

ZLATNI GRAL

Plan upravljanja gradskom jezgrom stekao je tijekom godina u Splitu gotovo mitski status, nešto poput “zlatnog grala” planske dokumentacije koji rješava nagomilane nevolje što tište ljude u gradskoj jezgri i čuva baštinu od devastacija.

No, riječ je zapravo o strateškom razvojnom dokumentu koji prema Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara sadrži: analizu stanja, ciljeve upravljanja kulturnim dobrom, aktivnosti za provođenje tih ciljeva, kao i pokazatelje provedbe plana.

Iz Turističke zajednice Grada Splita (koja je partner na projektu) odgovorili su nam da je rok do konca siječnja 2023. za izradu “Studije turističkog nosivog kapaciteta Grada Splita”. Na osnovi te Studije će se vidjeti kakve su težnje TZ-a i Grada u vezi održivog turizma i upravljanja turističkim razvojem.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr