Prošlog je tjedna na Skupštini Hrvatskog društva lobista izabran novi Upravni odbor, kojem je na čelu suvlasnik i direktor ZBT Consultinga Ivan Žužul. To je bio povod za razgovor s njim o planovima HDL-a. Naravno, prioritet ostaje donošenje Zakona o lobiranju i registra lobista.

Može li se očekivati pomak s mrtve točke, i kad će lobisti napokon izlobirati svoj zakon?

Zakon o lobiranju ostaje prioritetni zadatak Hrvatskog društva lobista budući da je donošenje istoga u 2023. godini krucijalno za daljnji razvoj i profesionalizaciju industrije. Hrvatsko društvo lobista kao strukovno udruženje (prvo takvo u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi) aktivno sudjeluje u radu radne skupine pri Ministarstvu pravosuđa i uprave. Zadovoljni smo što je Vlada prepoznala važnost i potrebu za regulacijom industrije te smo uvjereni da će kvalitetnim zakonodavnim okvirom doprinijeti povećanju transparentnosti i smanjenju zlouporabe sive zone. Registar lobista svakako je temelj dobre regulacije te sa nestrpljenjem očekujemo registraciju u njega kao što nas je to većina napravila na razini Europske unije.  

Lobisti ne samo da nemaju zakon, nego nemaju ni djelatnost. Naime, i vaša lobistička tvrtka, ZBT Consulting registrirana je kao konzultantska?

ZBT Consulting konzultantska je firma koja svoje klijente savjetuje o i vodi kroz javne politike regionalno, nacionalno i lokalno. U kontekstu djelatnosti, precizno je kazati da smo konzultanti. Dodatna registracija aktivnosti kroz Registar lobista (Zakon o lobiranju) bila bi poželjna i dovoljna kako bi se jasno specificiralo kako, kada, s kim i za čiji interes obavljamo djelatnost.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay