ESB se sprema istodobno voditi zatezanje i popuštanje monetarne politike, što je shizofreno

Tijekom ovog tjedna očekuje se povijesni sastanak 25 članova Vijeća Europske središnje banke (ESB) koji bi trebali donijeti monetarne odluke za zaustavljanje rasta cijena. Od posljednje financijske krize (2008.) u Vijeću su dominirali oni koji podržavaju superpoticajnu monetarnu politiku niskih ili čak negativnih kamata, kombiniranu s masivnim programom otkupa vrijednosnica, ali se do danas očekivalo, zbog pritisak inflacije u eurozoni, da mora doći do zaokreta.

No, The Financial Times objavio članak koji najavljuje historijski sastanak Vijeća iz kojeg proizlazi kako možda neće biti ništa od ukidanja monetarnih poticaja. Da ovu spekulaciju nije objavio ugledni FT, čak bi se činila čudnom, jer je ESB-u briga za stabilnost cijena jedna od temeljnih funkcija, odnosno jedan od razloga zbog čega centralna banka postoji. No, prema pisanju FT netko je u ESB-u već pripremio prijedlog novog programa otkupa obveznica koji bi omogućio nižu cijenu zaduživanja visokozaduženim članicama, kao što je Italija, a čiji troškovi zaduživanja izmiču kontroli.

S obzirom da je inflacija u eurozoni probila 8,1 posto, čini se pomalo nestvarnim kako je netko već ispričao novinarima FT-a da se ESB sprema zamijeniti specijalni dodatni program otkupa vrijednosnica od 200 milijardi eura s reinvestiranjem po dospijeću pojedinih izdanja. Drugim riječima, netko u ESB-u uopće ne namjerava prestati s monetarnim poticajima koji podupiru bujanje cijena. Situacija čak postaje bizarna jer se, s druge strane, Vijeće ESB-a priprema donijeti odluku o povećanju kamate za 0,25 ili 0,50 postotnih poena, kako bi mogli reći da djeluju antiinflatorno. Tako sada imamo do sada neviđenu situaciju u centralnom bankarstvu u kojoj je, izgleda, postalo mogućim da istodobno kreatori monetarne politike žele djelovati i u smjeru popuštanja, ali i u smjeru zatezanja monetarne politike, što samo po sebi zvuči iracionalno. Moglo bi se reći da je najbolja analogija za takvo ponašanje u monetarnoj politici – shizofrenija.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay