U odnosu na veljaču, krediti stanovništvu porasli su za 0,2 milijarde eura ili 1,1 posto. Promatrano po instrumentima, rast ukupnih kredita stanovništvu odražava poglavito rast gotovinskih nenamjenskih kredita. Na osnovi stanja, gotovinski nenamjenski krediti porasli su za 1,4 posto mjesečno i 3,3 posto godišnje. Krajem ožujka iznosili su 7,4 milijarde eura ili 36,6 posto ukupnih kredita.

Rast promatrane kategorije ubrzava od početka godine i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. Pozitivne godišnje stope rasta gotovinskih nenamjenskih kredita traju od srpnja 2021. U odnosu na kraj 2022., zabilježeno je povećanje za 153,5 milijuna eura ili 2,1 posto. Osim očekivanog rasta kamatnih stopa, navedeno je, u uvjetima povišene inflacije, vjerojatno je to rezultat pada raspoloživog dohotka i rastuće potrebe za financijskim pozajmicama.

Stambeni krediti s iznosom od 10 milijardi eura čine polovinu ukupnih kredita plasiranih stanovništvu. U ožujku je zabilježen rast od 0,5 posto mjesečno i 9,5 posto godišnje, a godišnja stopa rasta stambenih kredita usporava od početka godine. U odnosu na kraj 2022., stambeni krediti porasli su za skromnih 0,9 posto ili 89 milijuna eura.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay