Na brojne prigovore i optužbe zbog ukidanja prireza ministar financija Marko Primorac odgovorio je dodatnim pojašnjenjem: jedinicama lokalne samouprave koje mogu i žele, omogućit će “da naprave rasterećenje”, do određene granice. Donji limit stope poreza na dohodak bit će manji od postojećih 20 i 30 posto, dok će se gornji izračunati tako da se postojećim stopama pribroji prirez. U konačnici, o tome će ovisiti koliko će rasti plaće onima s najvišim dohocima.

Konačni je cilj reforme, ističe, “probuditi konkurenciju” tako da ponuđenim poreznim opterećenjem lokalne jedinice privlače građane koji su ga spremni prihvatiti. To podrazumijeva i smanjenje poreza na rad te veće oporezivanje, primjerice, paušalnog najma apartmana i imovine.

Političari na lokalnoj razini, osobito oni iz opozicijskih redova, ne gledaju to kao priliku, već kao predizbornu podvalu. Većina ostalih promatrača, čini se, tumači predložene izmjene u stilu “mosta i ćuprije”. Ipak, načelnici i gradonačelnici morat će se suočiti s važnim odlukama, osobito oni kojima prihodi od prireza čine važan dio proračuna.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay