Proizvodnja komponenti za kabine za zrakoplove, prema sadašnjem planu, mogla bi početi na jesen

U poslovnoj zoni pokraj Zagreba austrijska aeronautička tvrtka FACC počela je u prosincu prošle godine gradnju tvornice u kojoj će, kako je objavljeno na internetskim stranicama općine Jakovlje, gdje se zona nalazi, u prvoj fazi zaposliti 450 radnika.

U tvornici će se proizvoditi dijelovi za Airbus, Boeing, Bombardier i Rolls-Royce, objavljeno je, a riječ je o investiciji vrijednoj 33 milijuna eura. FACC ima sjedište u Austriji, a u većinskom je vlasništvu goleme kineske korporacije AVIC (Aviation Industry Corporation of China), koja u svom sastavu ima stotinjak kompanija i oko 450 tisuća zaposlenika.

Važan korak

FACC je hrvatsku investiciju najavio još polovinom 2019., kad su se čelnici kompanije sreli i s premijerom Andrejom Plenkovićem. Robert Machtlinger, izvršni direktor, opisao je tada širenje u Hrvatskoj kao još jedan važan korak u globalizacijskoj strategiji kompanije, a Jakovlje je izabrano za lokaciju tvornice “u vrlo kompetitivnom procesu” u kojem se vodilo računa i o radnoj snazi te blizini Austrije.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay