Memgraph, čijom se tehnologijom koristi više od 3000 programera, primio je od zanimljive grupe investitora ulaganje od 41,7 milijuna kuna

Memgraph, hrvatski startup koji proizvodi tehnologiju kakvu Amazon, Apple, Facebook i Google razvijaju interno i ne kane je prodavati na tržištu, primio je investiciju od 41,7 milijuna kuna (6,7 milijuna dolara). Dakako, u Memgraph je investirao peti član velike petorke najmoćnijih tehnoloških kompanija na svijetu, Microsoft.

Softverski div u domaći je startup, osnovan 2016. u Londonu, a koji razvoj i poslovanje vodi iz Zagreba i Vrbovca, uložio preko svog VC fonda M12, koji od lani ima podružnicu u Europi, a vodi ga Matthew Goldstein. Uz njega, u Memgraph je uložio Heavybit iz Silicijske doline. No, na popisu ulagača još su VC fond iza kojeg stoji CIA, In-Q-Tel, te još nekoliko poznatijih imena: Counterview Capital, ID4 Ventures i Mundi Ventures.

Uzbuđenje ulagača

Dominik Tomičević, direktor Memgrapha, koji je pokrenuo s Markom Budiselićem, pojašnjava da je uzbuđenje investitora pobudila tehnologija koja je većini građana potpuno nepoznata. Memgraph, je, naime, uspio razviti i izbaciti komercijalno na tržište najbržu graf bazu podataka na svijetu.

Osim što se na Memgraphu mogu raditi inačice Facebooka, njegov Feed i sustav oglasa, zatim pandani Google search algoritmu, Amazonovu i Netflixovu sustavu preporuka što kupiti i koje filmove i serije gledati, njegova je tehnologija ključna za razvoj umjetne inteligencije.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay