Apple ima problema s prodajom, odnosno isporukom svojih novih uređaja. U domaćim trgovinama ne samo da ne možete pronaći nove Apple proizvode, već nema ni onih od prije godinu dana ili više. Jednostavno, zalihe u trgovinama više ne postoje, a prodaja novih uređaja sve je kompliciranija. Kupci koji ovih dana odluče naručiti novi Apple prijenosnik na isporuku bi mogli čekati nekoliko mjeseci.

Problem je itekako izražen u Hrvatskoj, no problemi s isporukom prema medijskim natpisima aktualni su i u svijetu. 

Hrvatski kupci novih Apple uređaja nezadovoljni su jer Apple proizvoda u domaćim trgovinama jednostavno nema. Ako se odlučite na kupnju primjerice novog MacBook Air M1 ili M1 Mac mini računala – automatski ćete biti stavljeni na svojevrsnu listu čekanja. No, zanimljivo je da ni sama lista čekanja ne garantira isporuku u dogovorenom roku jer dio korisnika žali se kako isporuke kasne i prema rokovima s listama čekanja.

Ako ste kojim slučajem pomislili da hrvatski kupci idu na listu čekanja jer je “Hrvatska najmanje važno tržište za Apple” – prevarili ste se. Problem s isporukom novih Apple računala nije aktualan samo kod nas u Hrvatskoj, već u čitavom svijetu. Stanje u Hrvatskoj i regiji poprilično je slično jer i u Srbiji primjerice imaju svojevrsne liste čekanja i kupci na računala čekaju tjednima. No, isporuka Apple računala kasni i u moćnim i važnim tržištima kao što je primjerice SAD ili Europa.

Zašto je došlo do problema s isporukom Apple računala?

Ovo je pitanje na koje mnogi traže odgovor, ali vrlo vjerojatno točan odgovor nikada neće dobiti. Neki misle kako je problem izazvala korona kriza i zatvaranje tvornica, drugi se slažu kako je temelj problema selidba Apple proizvodnje iz Kine, treći su pak mišljenja da je sve marketinški trik, itd.

Kada malo bolje razmislimo teško je reći tko je u pravu – i zapravo možemo zaključiti da problem vrlo vjerojatno počiva u svim gore navedenim izjavama. Ono što je u cijeloj ovoj priči pomalo čudno je što ne kasni samo isporuka novih proizvoda koji su predstavljeni prije koji mjesec, već problemi s isporukom postoje i kod starijih modela uređaja. 

Cijeli članak možete pročitati na: pcchip.hr

Foto: Pixabay