KAKO ĆE TO UTJECATI NA PODUZETNIŠTVO?

Da police s hranom ostanu pune, da radna mjesta ostanu koliko-toliko osigurana, poglavito u ugostiteljstvu, a BDP na razini, države su stale tiskati novac. A tiskanje novaca, čak i laik zna, donosi inflaciju odnosno dolazi do pada vrijednosti novca. Cijene u Hrvatskoj bilježe rast, i građani se nerijetko žale da im je košarica praznija, za jednake cijene kojima su dosad mogli odvajati za potrepštine. 

Guverner HNB-a Boris Vujčić prokomentirao je cijelu situaciju tj. iznio zašto ne dolazi do inflacije ako države tiskaju ogromne svote novaca. Ekonomija se, kaže, “drži solidno”. 

“Ono što mi smatramo inflacijom je obično rast potrošačkog indeksa cijena. Znači, košarice dobara. I stvarno nema porasta cijena.”

Banke kreću u masovno tiskanje novaca

Kako smo već spomenuli tiskanje novaca nije “hir” samo u našoj državi već sve narodne banke pokreću masovnu emisiju novaca pa se govori i o padu BDP-a na svjetskoj razini odnosno, sve police, kako su upozoravali “pesimistični” ekonomisti mogle bi ostati prazne. 

Čak i minorna stvar može sustav izbaciti iz kontrole i “prodrmati” ekonomiju, koja sada, po svemu sudeći iskače iz šina. Kakve posljedice tada može imati gorostasni virus? Svakoj iole ekonomski pismenoj osobi prvi znak upozorenja je upravo tiskanje novaca, a drugi pad BDP-a. Treći, to znamo svi jest inflacija. Kad se tri signala spoje dobivamo 2008. godinu u još jačem zamahu.

Cijeli članak možete pročitati na: womeninadria.com

Foto: Pixabay