U Hrvatskoj je nedavno u pogon puštena najveća solarna elektrana izgrađena na krovu nekog poduzeća ili tvornice. Ona se nalazi u Koprivnici, točnije na tri Podravkine tvornice u industrijskoj zoni “Danica” u Koprivnici – juhe i Vegete, dječje hrane i kremnih namaza, te mesnih proizvoda.

Na njihovim krovovima instalirano je 9272 fotonaponskih panela koji će proizvoditi 3,266 milijuna kWh električne energije, a vrijednost investicije iznosi 12,9 milijuna kuna.

Podravka će tako ovim ulaganjem povećati svoj udio u iskorištavanju energije iz obnovljivih izvora (OIE) na 26 posto, što je veliki korak u borbi za očuvanje okoliša.

Hrvatska kompanija se na taj način priključila rastućem globalnom trendu ulaganja u “zelene” izvore energije. Naime, prognoze pokazuju da će svjetsko tržište obnovljivih izvora energije porasti s trenutnih 880 milijardi dolara na dva bilijuna dolara do 2030.

Pritom se 2022. uzima kao prekretnica jer se predviđa da će ove godine doći do najveće tranzicije s fosilnih goriva prema “čistoj” energiji.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay