Znakovi usporavanja na koje su upućivali podaci o kretanju gospodarstva u trećem tromjesečju potvrđeni su i objavom prvih visokofrekventnih pokazatelja za četvrto tromjesečje. U listopadu su negativne godišnje stope rasta zabilježili trgovina na malo i obujam industrijske proizvodnje, navodi se u analizi Raiffeisen banke.

Prema podacima koje je objavio Državni zavod za statistiku, nakon blagog rasta u rujnu, realna godišnja stopa rasta trgovine na malo u listopadu je zabilježila negativnu vrijednost. Uz realan pad u odnosu na rujan 1,7 posto (sezonski i kalendarski prilagođeni indeksi) u usporedbi s listopadom 2021. kalendarski prilagođen promet od trgovine na malo realno je bio niži za 0,4 posto, što je djelomično rezultat i prošlogodišnje visoke baze. Prema izvornim indeksima, realan godišnji promet je bio niži također za 0,4 posto.

Okruženje snažnih inflatornih pritisaka, ali i niske razine potrošačkog optimizma utjecale su na postupno usporavanje i pad maloprodaje u listopadu dok su povoljna turistička kretanja koja su nastavljena i u post sezoni zasigurno ublažila i snažniji pad.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay