deseci milijuna pčela uginulo je proteklih tjedan dana u Međimurju. Nezapamćeni pomor pogodio je više od jedne trećine svih pčelinjaka u Međimurskoj županiji koja je zbog toga danas proglasila i elementarnu nepogodu.

Iako bi se zbog proglašenja elementarne nepogode moglo pomisliti da je neka prirodna katastrofa krivac za uništenje cijelih pčelinjih zajednica, istina je ipak drugačija. Pčele su potrovane.

Policija uzela uzorke pčela, tla, biljaka, meda

“Najvjerojatnije je u pitanju neki insekticid kojim se protupropisno prskalo. Ne možemo ni u koga uprijeti prstom, ali imamo svoje sumnje. Uzorke tla, pčela, meda, ali i s obližnjih njiva je policija poslala u Centar za kriminalistička vještačenja Ivan Vučetić i uskoro bismo trebali dobiti njihove nalaze i doznati što je uzrok ovoj katastrofi”, rekao je za Index Željko Trupković iz udruge pčelara Agacija. 

“Do sada imamo prijave od 29 pčelara. To je preko tisuću uništenih košnica”, rekao je Trupković. Među prvima su stradale pčele Alojzija Friščića koji je doslovce pokopao pčele iz 25 košnica.

“Ovo je postao grobarski posao”

“Od pčelara sam postao grobar. Ovo je postalo ništa drugo nego grobarski posao. Pokopao sam 17 kanti od 15 litara punih pčela”, rekao je Friščić za Index.

Friščić vjeruje da je insekticid koji je pobio njegove pčele prskan po polju uljane repice koja se ne uzgaja za konzumaciju nego za sjeme

Je li zagađen i med?

Kao da sve to nije dovoljno, propasti bi mogao i onaj med koji je već sada u košnicama. Ako je zaista riječ o pesticidu, lako je moguće da su pčele donijele otrov u košnice i da je med zagađen i neupotrebljiv za ljudsku ishranu. Međimurski pčelari, stoga, sa zebnjom očekuju nalaze iz Ivana Vučetića. 

“Ovo se nije dogodilo iz pukog neznanja jer svi koji imaju dozvole za rukovanje pesticidima su morali proći obuku. Ovo je nemar, ako ne i nešto gore. Zna se da se ne smije prskati u vrijeme cvatnje, ali netko je to ipak napravio”, zaključio je Friščić. 

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay