Od sredine listopada građani više neće imati poštede u smislu vraćanja dugova različitim davateljima usluga. Preciznije, ovrhe koje su bile stopirane zbog pandemije, sada dolaze na naplatu. Da je gotovo s poštedama, shvatili su ovih dana i bankovni klijenti. Pojedine su novčarske kuće počele slati obavijesti o smanjenju dozvoljenih prekoračenja (minusa op.a.) koje stupa na snagu od listopada.

Građani koji su, zbog koronakrize, ostajali bez posla ili su im, u većini slučajeva, bila smanjena primanja, u ožujku su, podsjetimo, dobili obećanje od banaka da im se do daljnjega neće dirati u dozvoljene minuse kako ne bi upali u još veći financijski glib. To je, naime, bila jedna od popularnih “covid mjera” kojom se osiromašenim klijentima izlazilo u susret.

Unatoč tomu što epidemija ne jenjava i što su građani još uvijek daleko od financijskog oporavka, u bankama više nemaju strpljenja. Tako iz OTP banke ovih dana klijente obavještavaju o “ažuriranjima dopuštenih prekoračenja po tekućim računima” što je službeni naziv za smanjenje minusa.

Nastojali smo doznati u kakvoj su poziciji klijenti drugih banaka, pa smo kontaktirali njihove službe za odnose s javnošću. Iz Raiffeisen banke (RBA) poručili s nam kako oni “prešutna prekoračenja” trenutačno ne smanjuju, osim ako to njihovi klijenti sami ne zatraže.

Klijenti Privredne banke Zagreb (PBZ), također, mogu još uvijek računati na poštedu kad su u pitanju prekoračenja po tekućim računima.

– Banka nije započela s obnavljanjem prekoračenja sukladno prosjeku primanja odnosno još uvijek je na snazi Covid mjera kojom su prekoračenja zadržana u istom iznosu – odgovorili su nam u PBZ-u.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay