Na Njuškalu je trenutačno oglašeno 9195 stanova za prodaju na području Grada Zagreba. Istražili smo što se sve nudi i kakve su cijene po gradskim četvrtima, imajući u vidu potrebe pojedinaca i njihove životne stilove.

Od stanova koji imaju označenu godinu izgradnje, manje od 30% izgrađeno je poslije 2015. godine, dok je ostatak starije gradnje. Samo 16% njih renovirano je u posljednjih 5 godina, a 70% svih stanova u ponudi nema pripadajuće parkirno mjesto.

Udaljenost od gradskih gužvi, ali dobra prometna povezanost te razvijena infrastruktura u vidu školskih i zdravstvenih ustanova većini su na prvom mjestu prilikom odabira lokacije za započinjanje obiteljskog života. Podsljemenska zona pruža bijeg od gradske vreve, ali je dovoljno blizu centra za one koji ne žele u potpunosti užurbanost zamijeniti sporijim tempom periferijskih četvrti.

Od stanova koji se ondje nalaze u ponudi, većina ih je trosobnih, četverosobnih i peterosobnih, a cijena po m2 prosječno je 2843 eura. Interes za pojedinim četvrtima te potrebu za poboljšanjem infrastrukture u njima prepoznao je i sam Grad, pa uz pomoć 96.5 milijuna kuna iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti gradi sedam vrtića, a još devet rekonstruira i proširuje, čime će osigurati novih 1400 mjesta.

U tim četvrtima trenutačno su i najjeftinije cijene kvadrata stana u Zagrebu, pa tako u Sesvetama obiteljski dom možete pronaći u prosjeku za 2178 eura po m2, na Peščenici – Žitnjaku za 2453 eura, u Podsusedu – Vrapču za 2466 eura, a u Donjoj Dubravi za 2534 eura, dok u Gornjoj Dubravi cijena po m2 prosječno iznosi 2550 eura te u Stenjevcu 2737 eura.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr