Za Delo su iz HŽ Infrastrukture potvrdili kako se ove jeseni kreće u realizaciju projekta koji predviđa temeljitu rekonstrukciju postojeće pruge te postavljanje i drugog kolosijeka od Hrvatskog Leskovca do riječkog pristaništa.

U Hrvatskoj se još nisu stigli nauživati veličine Pelješkog mosta, a u pripremi je još veći i skuplji projekt – obnova željezničke pruge i izgradnja dodatnog kolosijeka od Zagreba do Rijeke, donosi danas na naslovnici ljubljanski dnevni list Delo navodeći kako će do 2035. godine Hrvati u infrastrukturu željeznice ukupno uložiti 2,8 milijarde eura.

U tekstu pod naslovom “S novom željeznicom konkurirat će Kopru” opisujući do u detalje svaku fazu projekta koja “na izuzetno zahtjevnom terenu dugom 120 kilometara do mora” uključuje izgradnju 21 mosta i 19 tunela od kojih će se najduži kroz brdo Kapela protezati na 14,5 kilometara, navodi se i kako HŽ Infrastruktura očekuje da će se za projekt povući 85% nepovratnih sredstava iz EU fondova dok, primjerice, Slovenija za svoje projekte takvog tipa povlači oko pedeset posto nepovratnih sredstava. Problem je i što se poprilično kasni s obnovom brojnih željezničkih dionica kojima je ona nužna, dijelom i zbog izradi projektne dokumentacije i prostornih nacrta, no i HŽ Infrastruktura suočavala se s problemima ponavljanja natječaja na dionici Hrvatski Leskovac – Karlovac.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay