U prosincu većina bankomata neće raditi jer će ih tehničari na terenu modificirati za nove novčanice

Od prvog siječnja 2023. na nešto više od 3000 bankomata ili 60 posto trenutno aktivne mreže bankomata u Hrvatskoj građani će moći podići prve eure, i to u novčanicama od 10 i 20, a na nekima i od 50 eura. Do 15. siječnja građanima će euri biti dostupni na svim bankomatima u zemlji. Prema zadnje dostupnim podacima Hrvatske narodne banke na dan 31. ožujka 2022. bilo je 5049 aktivnih bankomata, a ta brojka u turističkoj sezoni svake godine prelazi 6500 bankomata. I guverner HNB-a Boris Vujčić potvrdio je da će s prvim danom 2023. većina bankomata biti napunjena eurima, a do 15. siječnja svi.

U dogovoru s bankama od 5. prosinca ove godine Payten, tvrtka koja održava 50 posto ukupnog tržišta bankomata, na terenu kreće s procesom njihove prilagodbe na uvođenje eura. Kako objašnjavaju u Paytenu, prema trenutnom dogovoru s bankama, u prvoj fazi prilagodbe konfigurirat će se 60 posto bankomata. To pak znači da od trenutka kad početkom prosinca njihovi tehničari na terenu krenu obilaziti i prilagođavati bankomate na isplate u eurima oni više neće raditi, odnosno građani tijekom prosinca na njima više neće moći podići ni kune.

Različita veličina novčanica

Građani će kune moći podizati na oko 40 posto bankomata koliko ih, prema trenutnom dogovoru, prelazi na euro u drugoj fazi prilagodbe do 15. siječnja 2023.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay