U prvim danima iduće godine trebali bi biti sklopljeni prvi ugovori između županija i prijevoznika o javnolinijskom prijevozu u skladu s direktivom Europske unije koja svim stanovnicima jamči dostupnog javnog prijevoza, a prijevoznicima redovitu naplatu usluge po pravičnoj cijeni, doznajemo jučer u novoosnovanoj Koordinaciji javnih prijevoznika pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca.

Spremni potpisati

– Bio bi to vrlo važan događaj za hrvatske građane u ruralnim sredinama jer bi imali osiguran prijevoz, bez obzira na broj putnika i oscilacije koje imamo, a posebno su izražene za vrijeme pandemije – komentira predsjednik Koordinacije Hrvoje Meštrović, podsjećajući da je potrebu provođenja spomenute direktive EU, među ostalima, naložilo i Gospodarsko-socijalno vijeće (DSV) na svojoj sjednici krajem listopada ove godine.

Na pitanje hoće li resorno ministarstvo odraditi svoj dio posla kako bi županije prišle osiguravanju javnog prijevoza na svojim područjima, Meštrović kaže kako postoje obećanja da će biti ispunjene pretpostavke za djelovanje županija.

Najava konačne primjene spomenute direktive EU dolazi nakon prijetnji dijela prijevoznika da će početi gasiti linije na kojima, zbog pada putnika i pogoršanja platežne moći građana, trpe najveće gubitke. Na sve se još nakalemila i korona s dodatnim padom putnika i pripadajućim mjerama zaštite u autobusima.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay