Plenković objavio gdje vidi Hrvatsku 2030. Problem je što su naši konkurenti već danas na toj razini

Prije tjedan dana Eurostat je objavio podatke za prošlu godinu o stvarnoj individualnoj potrošnji čime se mjeri materijalna dobrobit kućanstava, a koji su nas opet podsjetili kako smo potonuli skoro do dna ljestvice zemalja Europske unije – lošija je jedino Bugarska. Brojke su nas podsjetile i kako su male šanse da se s tog dna izvučemo.

Bode oči zaostajanje za Rumunjskom

Posebno bode u oči da smo prije pet godina zaostali i za Rumunjskom. No, usprkos tome, uspjeli su privući investicije, poreznom politikom osnažili su IT sektor, koji je sada jedan od najdinamičnijih u Europi, što im je stvorilo pretpostavke daljnjeg razvoja i približavanja bogatijim zemljama EU.

Da je Vladin domet otvaranje dućana sa sirom pokazuje i prošli mjesec predstavljena strategija razvoja do 2030. godine, plaćena 32 milijuna kuna, koja jamči da ćemo i u sljedećem desetljeću zaostajati za drugima, što će opet rezultirati iseljavanjem, jer ljudi idu tamo gdje očekuju da će im biti bolje. Možda će to uskoro biti Češka ili Slovačka, a ne kao sada Njemačka i Irska.

Prema Nacrtu Vladine strategije cilj Hrvatske je do 2030. dosegnuti 75 posto prosjeka BDP-a Europske Unije, što je rast od 10 postotnih bodova, s obzirom na to da smo prema podacima za 2019. bili na svega 65 posto prosjeka.

Iako, na prvu to možda zvuči ambiciozno i optimistično, kada pogledamo druge, nekada usporedive zemlje, vidimo da one već jesu na razini BDP-a kojoj se Hrvatska nada za 10 godina. Na primjer, Slovenija ima BDP po stanovniku od čak 88 posto prosjeka EU, a najdalje je dogurala Češka koja je na čak 92 posto.

Ukupno gledano, Hrvatska je 2019. godine bila 63. na ljestvici globalne konkurentnosti, a prema planu iz Nacrta strategije razvoja, u sljedećih deset godina trebali bi napredovati do 45. ili višeg mjesta.

Za usporedbu, Češka je sada na 33., Slovenija na 35., Poljska na 39. Mađarska na 47., Bugarska na 48. itd.

Cijeli članak možete pročitati na: telegram.hr

Foto: Pixabay