privatnost-2Marija Boban – Izvor: Privacy conference (Facebook).

U Zagrebu je 25. studenog održana još jedna konferencija Privatnost 2015. koja već tradicionalno svake godine okuplja oko stotinjak polaznika koji sudjeluju u panel raspravi, radionici i predavanjima koje održavaju vodeći strani i domaći stručnjaci na području zaštite osobnih podataka i identiteta te pravu na pristup informacijama.

Ove godine u uvodnom panelu na temu utjecaja medija na privatnost i zaštitu podataka sudjelovali su Igor Vulje (Agencija za zaštitu osobnih podataka), Dubravka Bevandić (zamjenica Povjerenice za informiranje) i docentica Marija Boban s Pravnog fakulteta u Splitu. Panel je bio otvoren za javnost i izazvao je velik interes polaznika koji su se aktivno uključili u raspravu s pitanjima i komentarima.

Nakon panela uslijedila su stručna predavanja na temu zaštite osobnih podataka u ‘oblaku’, novim smjernicama Europske unije u pogledu razvoja medijske pismenosti s ciljem zaštite privatnosti, zaštite osobnih podataka, regulatornim tijelima, izmjena i dopuna zakona o pravu na pristup informacijama i zaštite privatnosti na mobilnim uređajima. I to redom: Dubravka Bevandić, Marija Boban, Miho Pitarević, Goran Vojković, Tihomir Katulić, Petar Afrić i Bernard Vukelić.

Konferencija je završila radionicom s primjerom ispunjavanja obveznog godišnjeg izvješća i prijave zbirki osobnih podataka AZOP-u.