ZUERICH, 5. siječnja 2017. (Hina/Reuters) – Uberovi vozači imaju status radnika i kompanija mora za njih plaćati doprinose, izvijestili su u četvrtak švicarski mediji o odluci švicarskog zavoda za osiguranje na radu.

Švicarska Suva pruža usluge obaveznog osiguranja od nezgoda na radu i sudjeluje u utvrđivanju statusa radnika.

U švicarskom zavodu smatraju da su vozači Uber Technologiesa zaposleni u toj kompaniji budući da snose posljedice ako ne poštuju njezine propise i budući da ne mogu sami određivati cijene ni uvjete plaćanja, izvijestio je švicarski radio SRF, pozivajući se na presudu na žalbu neimenovanog vozača, u koju su navodno dobili uvid.

U Suvi nisu odmah bili dostupni za komentar tog izvješća.

Predstavnici radnika izrazili su zadovoljstvo odlukom zavoda dok je čelnik Uberove švicarske podružnice Rascoul Džalali u razgovoru za SRF kazao da Suvina odluka nije konačna u tom slučaju.

“Ne budemo li mogli postići dogovor sa Suvom, morat ćemo se osloniti na sudove”, poručio je Džalali.

Američki proizvođač aplikacije za posredovanje u uslugama prijevoza utemeljen je 2009. godine i u kratkom je roku proširio poslovanje širom svijeta. U mnogim su se zemljama potom suočili s optužbama da zaobilaze standarde zaštite radnika i da izbjegavaju kolektivno pregovaranje s vozačima, tvrdeći da imaju status free-lancera.

Mnoge su zemlje zabranile usluge koje je Uber predlagao a kompanija se suočava i s brojnim sudskim bitkama i u matičnom SAD-u zbog pitanja standarda zaštite radnika, sigurnosnih propisa i mjera određivanja cijena.

(Hina)