UDRUGA Franak, koja ne okuplja samo dužnike u švicarskim francima nego i sve one koji se osjećaju prevarenima temeljem ugovora s kreditnim i financijskim institucijama, pozvala je danas u svom priopćenju vladu Andreja Plenkovića da “hitno i neodložno objavi javnosti tekst sporazuma s bankama na temelju kojega su se banke odrekle arbitraže u Washingtonu”. 

>> Vlada se dogovorila s bankama za švicarac, nagodba je teška 2.5 mlrd. kuna i tajna je

Udruga Franak smatra da je to nužno kako bi se otklonile sumnje da je taj sporazum bio povod nečasnoj i nemoralnoj ulozi vlade u postupku na Sudu EU po predmetu C-567/20, u kojemu je vlada neutemeljeno stala na stranu banaka, a protiv prava 55.000 hrvatskih potrošača s konvertiranim kreditima. No, krenimo redom. 

Dokument nagodbe vlade i banaka proglasili tajnom

Jučer smo objavili kako se vlada Andreja Plenkovića dogovorila sa šest banaka pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova. Naime, riječ je nagodbi nakon što su banke tužile Republiku Hrvatsku zbog štete koja je nastala uslijed izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju i Zakona o kreditnim institucijama iz 2013. godine i 2015. godine, a slijedom kojih je u konačnici izvršena konverzija kredita u švicarskim francima. 

Zatražili smo dokument te nagodbe na uvid, no naš zahtjev je odbijen jer je dokument proglašen tajnim, a prema tumačenju Ministarstva financija svako “neovlašteno otkrivanje podataka vezanih za navedene postupke moglo bi nanijeti štetu gospodarskim interesima Republike Hrvatske”. U vladi tvrde da su zadovoljni nagodbom jer su se banke svojevoljno odrekle 2.5 milijardi kuna, kao i da hrvatska vlada nije morala, kako su naglasili, ništa napraviti zauzvrat.

Također, naveli smo kronološki bitne događaje u slučaju švicarac koji su uslijedili nakon nagodbe, iz kojih je vidljivo da je vlada na Europskom sudu svjedočila u korist banaka, što je na kraju dovelo i do nedavne presude Vrhovnog suda. Isto tako, nakon što smo objavili članak o nagodbi, oglasilo se i Ministarstvo financija, a u svom priopćenju ponovili su osnovne teze iz Indexova članka. Sada se oglasila i udruga Franak. 

Ako je dogovor koristan za Hrvatsku, zašto se taji?

“Zašto Vlada RH taji dogovor s bankama ako je dogovor koristan za Hrvatsku? Navodno bi objava odgovora naštetila gospodarstvu, iako Vlada ničim ne obrazlaže svoju tvrdnju da prevladava potreba zaštite prava na ograničenje pristupa informaciji u odnosu na javni interes, što je potrebno utvrditi testom razmjernosti, za koji ne znamo je li proveden. Naime, nije dovoljna samo proizvoljna odluka ministra ili premijera da neki dokument dobije oznaku ‘Povjerljivo!’, već je prije klasificiranja potrebno provesti postupak ocjene razmjernosti u odnosu na interes javnosti”, ističu iz Udruge Franak. 

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Udruga Franak