Svi potrošači koji tuže banke zbog ništetnosti ugovora dobit će svoj novac!

“Građanski odjel Vrhovnog suda Republike Hrvatske donio je pravno shvaćanje 30. siječnja 2020. koje glasi:

‘Zastarni rok u slučaju restitucijskog zahtjeva prema kojem su ugovorne strane dužne vratiti jedna drugoj sve ono što su primile na temelju ništetnog ugovora, odnosno u slučaju zahtjeva iz članka 323. stavak 1. ZOO/05 (članak 104. stavak 1. ZOO/91) kao posljedice utvrđenja ništetnosti ugovora, počinje teći od dana pravomoćnosti sudske odluke kojom je utvrđena ili na drugi način ustanovljena ništetnost ugovora.’

Udruga Franak na svojoj Facebook stranici čestitala je “sucima Vrhovnog suda na hrabrosti da promijene svoju zastarjelu sudsku praksu koja je bila izrazito nepravična, i potpuno nelogična”.

Za komentar smo pitali Gorana Aleksića, koordinatora Ekonomsko-pravnog tima Udruge Franak.

– Sada je definitivno utvrđeno kako nema zastare potraživanja, ukoliko se utvrđuje ništetnost ugovora ili odredaba, i da zastara počinje teći tek kada se ta ništetnost utvrdi. Očekujem da uskoro VSRH potvrdi taj stav i u jednoj od revizija za preplaćene kamate iz euro i kunskih kredita – istaknuo je Aleksić.

Dodaje i kako osim toga, čekajuo i odluku VSRH o ništetnosti CHF ugovora te odluku Suda EU o pravu na obeštećenje nakon konverzije.

-Vjerujemo da će i te odluke biti pozitivne – kaže Goran Aleksić.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay