“Ministar Zdravko Marić na presici u utorak 2. veljače 2021. objavio je kako se banke povlače iz arbitraža pokrenutih u Washingtonu na temelju dogovora s Vladom RH. Iz izjava ministra Marića nije jasno što je država dala bankama za njihovo odustajanje od arbitraže, osim što je ustvrdio da neće biti troška za proračun”, kaže se u priopćenju te udruge.

Banke su ICSID-u pokrenula međunarodni arbitražni postupak protiv Hrvatske, tražeći nadoknadu troškova proizišlih iz propisane konverzije kredita u švicarskim francima. Konverzija je provedena na temelju zakona o konverziji kredita u švicarskim francima iz 2015. godine.

Za Udrugu Franak je “šokantno” da se taj dogovor objavio u vrijeme kada Ustavni sud odlučuje o ustavnim tužbama banaka protiv revizije Vrhovnog suda, kojom je utvrđena ništetnost valutne klauzule CHF u kolektivnom predmetu franak. 

“Nepoštene banke, koje su svjesno i namjerno prevarile 125.000 hrvatskih obitelji, ne zaslužuju nikakve olakšice. Osim toga, Sud EU je jasno i nedvojbeno izrekao u predmetu Achmea da su arbitraže između članica EU nezakonite i zabranjene”, kažu u toj udruzi. Unatoč svim tim činjenicama, banke koje su dužne građanima 20 milijardi kuna, dobile su ili će dobiti neke olakšice, dodaju.

Smatraju i da se Vlada mora očitovati na prethodna pitanja u predmetima koji se vode na Sudu EU vezana za konverzije CHF kredita. “Pitanje svih pitanja jest, možemo li očekivati da će očitovanje biti neutralno odnosno da Vlada neće zastupati na Sudu EU stajališta banaka”, kažu u Udruzi Franak.

Dodaju kako je “žalosno da Vlada godinama podržava nezakonito poslovanje banaka i pljačku građana, a nagodbu u kojoj će očigledno banke ipak dobiti neke olakšice prikazuju kao veliku pobjedu”. 

Ustavni sud, dodaju u Franku, odlučuje sutra o ustavnim tužbama banaka, i budu li ustavne tužbe budu odbačene, time će kolektivni slučaj franak biti zaključen i zatvoren, i više neće biti niti jedne zapreke za obeštećenje na temelju privatnih tužbi za sve oštećenike s takvim kreditima.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay