Udruga Glas poduzetnika ovim putem želi komentirati previsoku stopu poreza na kavu, kao i pozvati Vladu RH da taj porez smanji. U Hrvatskoj poseban porez na kavu iznosi 6-20 kn po kilogramu, odnosno s PDV-om kava se oporezuje otprilike 35 posto po šalici, dok se recimo u Sloveniji oporezuje otprilike 9 posto po šalici. Tako je potrošnja mljevene kave po glavi stanovnika u Sloveniji čak veća nego u Hrvatskoj upravo zbog manjeg PDV-a i ukidanja posebnog poreza na kavu. Zbog visokog poreznog opterećenja, potrošači u RH si ne mogu priuštiti konzumaciju kave u mjeri u kojoj gaje sklonost prema tom proizvodu, a to uskraćivanje se održava ne samo nepovoljno za potrošače, nego i na državni proračun.

Poseban porez na bilo koji proizvod u principu se uvodi ako je riječ o nezdravom ili luksuzom dobru. Kavu, po istraživanju Ipsosa iz 2017. pije preko 93 posto hrvatskih građana, stoga je suludo i pomisliti da je kava luksuzno dobro.

Nadalje, kava tj. kofein ima dokazano pozitivne utjecaje na naš organizam (od pospješivanja kognitivnih vještina, fokusa, pamćenja, pa sve do prevencije kardiovaskularnih bolesti) stoga poseban porez na kavu nema smisla niti iz ovog kuta gledišta. 

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay