Od gradskih struktura traže zabranu postavljanja hladnjaka, ledenica i slične opreme za hlađenje pića i napitaka uz kioske i trgovine.

Zagrebački ugostitelji su na svome forumu održanom u srijedu zatražili snižavanje stope PDV-a na ugostiteljske i turističke usluge na 10 posto, ukidanje poreza na potrošnju, povećanje osnovnog odbitka na 5.000 kuna, ali i zabranu hlađenja i usluživanja pića i napitaka te usluživanje prigotovljene hrane u trgovinama i kioscima.

Predsjednik Udruženja zagrebačkih ugostitelja Franz Letica iznio je 11 zahtjeva prema državi i Gradu Zagrebu. Traže vraćanje stope PDV-a na svoje usluge na 10 posto i ukidanje poreza na potrošnju koji danas plaćaju jedino ugostitelji, a on je u Zagrebu 2 posto.

Od države očekuju i povećanje osnovnog odbitka na 5.000 kuna (sada je 3.800), te zabranu hlađenja i usluživanja pića i prigotovljene hrane u trgovinama, što im je sada konkurencija. Nadaju se i promjeni omjera praktične nastave učenika tog zanimanja u omjeru 70 posto prakse i 30 posto teorije, dakle u obrnutom omjeru od aktualnog, ali i povećanju kvota za strane radnike.

Zagrebački su ugostitelji ponovo istaknuli i zahtjev za priznavanjem troškova poslovnih ručkova i večera (reprezentacije) u 100-postotnom iznosu.

Cijeli članak možete pročitati na: agrobiz.vecernji.hr