I danas, iako je u većini zemalja epidemiološka situacija mnogo bolja, restorani i barovi i dalje su zatvoreni.

– Zatvoreni su godinu dana. Uz mjere trenutne vlade, 45 posto poduzeća više neće moći otvoriti. To je osobna i profesionalna katastrofa. Te su tvrtke godinama pokušavale opstati. Od vlade tražimo mjere, injekciju kisika, kaže predsjednik udruge ugostitelja Atene Giannis Chatzitheodosiou.

Iako turske vlasti tvrde kako je borba protiv pandemije sve uspješnija i da se život vraća u normalu, jer škole, javne ustanove, trgovački centri rade normalno – jedan je sektor ostao zatvoren. Ugostiteljski. Pomoć koju je vlada obećala nikako da stigne, pa su prosvjedi nezadovoljnih ugostitelja postali svakodnevna pojava. Ne traže ništa – samo mogućnost da i oni mogu raditi i zaraditi za život.

– Želimo da se naš glas čuje. Zaboravljeni smo. Osjećamo da smo ostavljeni da umremo, poručuje vlasnik bara Haci Sahin.

Prosvjeduju i ugostitelji iz Belgije. Pet je mjeseci prošlo otkada su poslužili posljednje goste u svojim objektima. A ako je vjerovati najavama kriznih stožera, vrata lokala otvorit će se tek uoči ljetne sezone. A nju će malo tko dočekati.

– Mi kao vlasnici restorana više ne možemo plaćati najamninu. Zatvoreni smo. Neizvjesno je kada će doći do novog otvaranja i kakva je budućnost naše profesije kao takve, kaže vlasnica restorana Andreanne Marcil.

Cijeli članak možete pročitati na: turizam24.com

Foto: Pixabay