Građani, tvrtke, iseljenici i svi oni koji su reagirali odmah nakon razornog potresa u najsiromašnijem kraju Hrvatske sigurno nisu ni sanjali da će se novcima koje su uplatili (a govorimo o iznosu većem od 100 milijuna kuna) plaćati rad Civilne zaštite, zatim državne tvrtke Pleter, da se tim novcima – umjesto proračunskim – planira obnova državnih objekata koji su stradali u potresu.

A ono što vjerojatno nisu mogli pretpostaviti ni u najcrnjem scenariju jest da će se dio tih novaca sliti na račun Ravnateljstva robnih zaliha!

Prema prvim reakcijama iz Vlade na otkriće Jutarnjeg da je sastavljen dokument prema kojemu bi od 100 milijuna kuna za pomoć nakon potresa u Baniji tek 40 posto završilo kao izravna pomoć nesretnim ljudima, dok bi se ostalo rasporedilo po drugim proračunskim stavkama iz kojih troškovi države idu prema Baniji, moguće je da se neće sve rasporediti kako je predloženo i da će građanima ipak ići nešto više.

Ma kako na kraju bilo, zapanjuje već sama namjera Vlade da zagrabi u ono što je donirano sirotinji i preusmjeri u robne zalihe koje postoje samo zato da država može reagirati u ovakvim katastrofama. Namjera je nevjerojatna tim prije što se samo pomelo pod tepih otkriće nakon potresa od 29. prosinca da je u robnim zalihama zavladao propuh.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay