– Evo restoran u Le Meridienu još nije otvoren jer čovjek koji je zakupio prostor ne može naći radnike. Uskrs je u hotelu bio dobar, ali on jednostavno nije našao konobare i kuhare – kaže Hrvoje Bujas iz Udruge Glas poduzetnika.

– U ovom trenutku naći radnike u ugostiteljstvu i građevini stvarno je zeznuta stvar. Kad smo mi otvarali UGP kafe, jedno dvadesetak dana nam se nije javio doslovno nitko. Ni-tko! Jedva smo našli konobara i to nije po struci i još ga treba educirati. Naravno da je onda jedno od rješenja uvoz radne snage – zaključuje.

Nedostatak radne snage sve je veći problem iz godine u godinu, a naročito eskalira s dolaskom turističke sezone. Taj manjak radnika lani je doveo do toga da neki hoteli nisu ni otvarali vrata u glavnoj sezoni.

Ove godine u Hrvatskoj će, procjenjuje se, u turističkom sektoru nedostajati između 30 i 35 tisuća radnika, piše Slobodna Dalmacija.

Rekli bismo da je došla maca na vratanca, u nekim vitalnim djelatnostima nadnice su i neminovno porasle, samo što poslodavci danas bitno manje mogu birati u ponudi.

Nemar prema radnicima i uvjeti rada vratili su se poslodavcima poput bumeranga. Sad iz zemalja regije, kao i onih udaljenih, poput Indije i Nepala, pristižu mahom nekvalificirani radnici, a naši, i to oni u koje smo uložili plaćajući im školovanje, otiđoše za boljom zaradom. Svi bi danas, kažu, radije zaposlili našeg čovjeka, nego Nepalca, ali nema ih ni za lijek. Ili kako je u prolazu rekao jedan Dubrovčanin novinarki Slobodne Dalmacije, “ne fali nama radne snage, nego budala koje će raditi za džabe”. Da, plaće su konačno počele rasti, ali rastu i cijene pa su radnici opet na istome.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay