Stručnjaci smatraju da je jedini ispravan put obnove – temeljit i multidisciplinaran pristup. Već danima traže od Vlade osnivanje koordinacijskog tijela. Odgovora nema. Poručuju da žele i znaju kako pomoći obnovi, ali ne žele biti smokvin list politici

Na stolu je deveta verzija Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Zagreba i okolice Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, koji bi Zagrepčanima koji još zbrajaju štetu u svojim domovima ili su se bili prisiljeni iseliti trebao odgovoriti na krucijalno pitanje: kada će se vratiti kući i kako će njihove zgrade izgledati u budućnosti.

Predsjednik Društva arhitekata Zagreba (DAZ) Tihomil Matković:

“Sustavna obnova trebala bi biti usmjerena prema cilju stvaranja gradskog i državnog središta 21. stoljeća kojim ćemo se svi ponositi. Treba krenuti od tradicije, poštujući načela cjelovite urbane rekonstrukcije koja podrazumijeva integralni pristup pojedinačnim objektima, bloku, sustavu javnih prostora i zelenih površina, prometu, demografskoj obnovi. To do sada, nažalost, nije bio slučaj.”

Službene stranice DAZ-a pune su vapijućih apela: traže već danima od Vlade osnivanje koordinacijskog tijela. Odgovora nema.

Tražimo da se osnuje Zavod za obnovu, u kojem će biti samo stručnjaci i koji će organizirati, provoditi i financirati cijelu obnovu u skladu sa strategijom Savjeta, kao što je to bio slučaj kad se obnavljao Dubrovnik”, otkriva Predstojnik Zavoda za arhitekturu Mladen Jošić.

“Neprestano pokušavamo dokazati da je od starta sve krivo. Počelo je tako da je inženjer građevinarstva koji je državni tajnik u Ministarstvu dogovorio s dekanom Građevinskog fakulteta da oni trebaju preuzeti obnovu. Zajedno su stvorili kostur prijedloga tog zakona koji praktički izmišlja nove tipove dokumentacije, derogira sve postojeće zakone o prostoru da može raditi bilo što i bilo kako.

Arhitekte izbacuje iz gotovo svih poslova – građevinski inženjer angažira ih samo po potrebi, derogira i Ministarstvo kulture i konzervatore, koji inače nadgledaju spomeničko naslijeđe. Zato smo na Savjetu izložili deset točaka AF-a i rekli da taj koncept Zakona smatramo potpuno krivim”, dodaje Jošić.

SUSPENZIJA POSTOJEĆIH ZAKONA

Najopasniji dio Zakona su oni članci kojima se izbacuju iz igre postojeći zakoni: “na obnovu i uklanjanje zgrada te gradnju zamjenske obiteljske kuće ne primjenjuju se propisi kojima se uređuju prostorno uređenje, gradnja i inspekcijski nadzor građenja te posebni propisi koji utječu na određivanje uvjeta za gradnju”.

Suspendiran je i Zakon o javnoj nabavi.

Kakav raj za kriminal i mešetare – strepe stručnjaci.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay