Velik broj banaka koje posluju u Hrvatskoj ne poštuje pravomoćne sudske presude pa ih oni koji dobiju parnicu protiv banaka na kraju moraju i ovršiti, doznaju Index istrage. Došli smo do najmanje 20 slučajeva u kojima su oni koji su pobijedili banke na sudu morali pokrenuti postupak prisilne naplate, a većinom se radi o pravomoćnim presudama za slučaj Franak.

Banke na početku nekog sudskog postupka moraju osigurati sredstva u slučaju da taj pravni postupak izgube, odnosno rasporediti novac u rezerve, pa nevjerojatno zvuči da unatoč tome nakon izgubljene parnice ne isplaćuju novac, nego čekaju da ih se ovrši.

Banke tako idu ne samo na dodatno iscrpljivanje onih koji su ih tužili i dobili na sudu već svoju bahatost moraju dodatno platiti jer im se troškovi povećavaju za dodatne kamate i troškove same ovrhe. 

HNB ne vidi problem u nepoštovanju pravomoćnih presuda

U odgovoru Hrvatske narodne banke (HNB) na naš upit o ovrhama nad bankama potvrdili su kako takva praksa zaista postoji.

Po HNB-u, ogluha banaka na pravomoćnu presudu nije podložna sankcijama niti postoji način da se strane banke koje posluju u Hrvatskoj prisili na poštovanje pravomoćnih sudskih presuda.

Iz Hrvatske udruge banaka (HUB), u čijem sastavu je 17 banaka koje posluju u Hrvatskoj, također ne vide ništa sporno te tvrde da ionako u slučaju u kojem banke ne izvrše plaćanje u propisanom roku potrošači imaju na raspolaganju zakonom predviđene načine naplate tražbine.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay