Hrvatska udruga poslodavaca zatražila je od vlade da uvede novi namet kojim bi se dodatno oporezivala prekogranična internetska kupovina. U svom priopćenju zahtijevaju da se iz tog novog poreza puni fond kojim bi se pomoglo hrvatskim trgovcima, odnosno njima.

Andrej Grubišić: Ne postoje hrvatske trgovine, postoje privatni biznisi koji posluju na teritoriju RH

“Prva stvar koju moramo znati je da ne postoje hrvatske trgovine, postoje samo privatni biznisi koji posluju na teritoriju Republike Hrvatske. Njihov prijedlog je u izravnom sukobu s interesima potrošača kojima uvijek odgovara što slobodnija trgovina i što veća konkurencija”, rekao je za Index financijski stručnjak Andrej Grubišić.

On smatra da bi se trgovci morali boriti protiv preskupe države koja je nametnula PDV od 25 posto, a ne tražiti za sebe povlašten položaj uvođenjem novog poreza.

“Žele da svi imaju konkurenciju osim njih”

“Da pojednostavim: Trgovcima odgovara da proizvođači, primjerice, ajvara imaju najveću konkurenciju jer to njima ide u prilog, ali ne žele sami imati konkurenciju s kojom se moraju boriti. Nije rješenje u dodatnom oporezivanju i stvaranju povlaštenih biznisa, nego u smanjenju poreza i povećanju kupovne moći”, smatra Grubišić koji je ovaj prijedlog nazvao zazivanjem tipične negativne državne intervencije. 

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay