Milina je za RTL rekao kako ulaskom Hrvatske u Schengen, RH preuzima kontrolu schengenske granice, a ne kao do sada vanjsku granicu EU. “Preuzimamo kontrolu za cijelu Europsku uniju, za prostor Schengena, na unutarnjim granicama se ukidaju kontrole koje se provode”, kaže.

Kaže da neće biti kontrola kao do sada za Sloveniju i Mađarsku, a ukidaju se 73 granična prijelaza. Upitan oko unutarnjih kontrola, govori kako postoje mogućnosti da zemlja u određenom periodu uspostavi unutarnju kontrolu, to je za posebne uvjete, ugrožavanje sigurnosti. “Povremene kontrole su kompenzacijske mjere koje ćemo i mi raditi u unutrašnjosti teritorija. Neće se raditi kako se radi sada”, tvrdi.

“Što se tiče kućica, rampe neće biti, a uspostavit će se slobodan koridor za nesmetano kretanje”, govori dalje.

Što se tiče onih koji se baš u vrijeme 1. siječnja vraćaju sa skijanja, Milina govori kako će granicu prolaziti kao i sada, i državljani EU-a i trećih zemalja.

Od 26. ožujka počinje primjena i u zračnim lukama, a što to znači pojasnio je u Dnevniku Nove TV šef Uprave za granicu Zoran Ničeno.

“Tada će ukinuti granične kontrole na letovima unutar Schengena. To je zato što je potrebna priprema infrastrukture. Znalo se, ali unaprijed su rezervirani slotovi za letove koji idu npr. iz Frankfurta prema Hrvatskoj. Oni su uglavnom na tim extra Schengen terminalima gdje se obavlja granična kontrola. Sad se sav taj promet mora preseliti na domaće terminale. Ne ovisi to o hrvatskoj infrastrukturi zračnih luka. Ovisi o polaznim letovima”, rekao je Ničeno.

Cijeli članak možete pročitati na: n1info.hr

Foto: Pixabay