Usklađivanje mirovina koje se temeljem zakonske odredbe radi dva puta godišnje nije povećanje mirovina kako bi neki dušobrižnici htjeli uvjeriti umirovljenike već samo usklađivanje mirovina sa rastom cijena i plaća odnosno inflacije. Radi se o nominalnom povećanju mirovine ali ne i o realnom koje bi se očitovalo u većoj kupovnoj moći.

Tvrdi tako u priopćenju Politička platforma UMIROVLJENICI ZAJEDNO, čiji su Milivoj Špika i Lazar Grujić poslali sljedeće priopćemnje za javnost.

“Sve više umirovljenika uviđa  da usprkos svim razvikanim rekordnim „povećanjima“ koje su se dogodile posljednjih godinu dvije umirovljenici sa svojom mirovinom svaki slijedeći mjesec mogu kupiti sve manje roba i usluga. Posljedica navedenoga je da svaki slijedeći mjesec sve više umirovljenika tone u zonu siromaštva. Činjenica je da se mirovine u posljednjih 7 godina u odnosu na plaće realno nisu povećale doslovno ni za jedan jedini postotak, upravo suprotno, mirovine su realno u odnosu na plaće iz 2016. još manje.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Image by Mike Flynn from Pixabay