Umjetna inteligencija dobiva na važnosti u svim gospodarskim granama. Tehnološki giganti Google i Microsoft ovog mjeseca najavili su da će nam uskoro u pretraživanju sadržaja na internetu pomagati umjetna inteligencija (AI), započevši tako borbu za prevlast u području AI-ja, koji bi mogao biti ključan za budućnosti ovih tvrtki.

No debi Googleova novog chatbota Barda ipak mora čekati bolje dane jer se pojavila greška zbog koje su naposljetku dionice krovne tvrtke Alphabet pale za ukupno 163 milijarde dolara. Iz toga je vidljivo koliki gospodarski potencijal ulagači vide u AI-ju u tehnološkom sektoru. No umjetna inteligencija ima sve veću važnost i u drugim djelatnostima te se nazire ogroman val korjenitih promjena. Evo o kakvim promjenama je riječ, od maloprodaje do transporta.

Poljoprivreda

Mnogi poljoprivrednici vjeruju da je njihov sektor vrlo plodno tlo za umjetnu inteligenciju. AI bi mogao pomoći u praćenju meteoroloških obrazaca, učinkovitijoj borbi protiv štetočina i bolesti, utvrđivanju potrebe za dodatnim navodnjavanjem ili čak tome gdje koji usjev treba rasti.

Mediji

I velike medijske tvrtke sjele su u ovaj vlak. Iz novinske agencije Associated Press kažu da bi uz pomoć umjetne inteligencije mogli brže pronaći i objaviti vijesti. Medijske organizacije koriste usluge analitičara podataka za stvaranje ciljanog sadržaja koji onda generira porast broja pretplatnika i prihoda od oglašavanja. U Reutersu pak misle da će umjetna inteligencija omogućiti da ‘pravi sadržaj stigne do prave osobe’.

Cijeli članak i više o ostalim modelima upotrebe AI možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay