Veliki dobavljači najavili su trgovcima čak 60 novih cjenika, što znači da nas čeka novi skok cijena u trgovinama.

No cijena čega će točno rasti i treba li veliki skok cijena očekivati baš sutra? Martin Evačić, predsjednik HUP-Udruge trgovina, ujedno i direktor NTL-a, govori nam da sutra ne bi trebalo biti velikih poskupljenja o kakvima mediji pišu.

“Ne bi čak velikih poskupljenja trebalo biti niti ovoga tjedna. Radi se o tome da trgovci imaju zalihe robe. Dok se te zalihe ne potroše, ne mijenjaju se cijene. A tih zaliha ima. Zato nije realno očekivati da će se nešto posebno sutra dogoditi”, rekao je Evačić.

A što će poskupjeti?

“Radi se o velikim multinacionalnim proizvođačima koji dižu cijene. To su Nestle, Kraft, L’Oréal, Henkel… Oni su najavili poskupljenja. To su ujedno i proizvodi kod kojih se mogu naći zamjene. Naši proizvođači su ipak naznačili da neće sad povećavati cijene. To su Dukat, Vindija, Franck, Saponia, Kandit…”, objasnio je.

Na stranu proizvodi multinacionalnih kompanija, zasad je isto jasno da će poskupjeti mlijeko i meso.

“Nama je teško reći, jer recimo mi poskupimo 2 kune meso, a ono ode gore za 10 kuna. Mi smo isto zakinuti iako najveći ceh plaćaju građani. Ali očekujem veće cijene sigurno između 20 i 30 posto. Žao mi je građana”, objasnio je svinjogojac Antun Golubović…

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay