EIT Climate-KIC RIS Croatia akcelerator je programa Europskog instituta za inovacije i tehnologiju koji se u Zagrebačkomm inovacijskom centru do sad proveo u dva ciklusa. Ukupno je sudjelovalo 11 startupova koji su prikupili milijunske investicije, ali što je još važnije, pokazali da postoje brojna rješenja kojima se mogu rješavati klimatski problemi. 

EIT Climate-KIC RIS Croatia akcelerator provodimo od 2019. godine. U programu je u prvom ciklusu sudjelovalo šest (Ascalia, Makabi Agritech, Miret, Naval Hydro (In silico), Urban Oasis i WePark) a u drugom pet startupova (Ascalia, BeaRD bureau (Nuotwo), In silico, Miret i VeeMee). Svima njima cilj je naš planet očuvati i od njega stvoriti bolje mjesto za život. Inače, kroz ZICER inovativnim poduzetnicima pružamo cjelovitu podršku kroz koju lakše mogu ostvariti uspjeh. , pojasnio je Frane Šesnić, direktor ZICER-a.

Startup Ascalia je tijekom programa ostvario investiciju u iznosu većem od 4,5 milijuna kuna, dok je startup Miret lani je ostvario investiciju od gotovo 2 milijuna kuna, a unatoč pandemiji uspješno je zaključio Kickstarter kampanju i prikupio više od 400.000,00 kuna. Startup VeeMee od bacanja je spasio 750 tona hrane, a sa svojom digitalnom tržnicom u jeku pandemije su dali izvrsnu alternativu onoj fizičkoj povezujući kupce i proizvođače diljem zemlje.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay